Regels

Beste Rijders,

Nu zijn we niet allemaal vanaf dag één al een ervaren rijder en willen we voor iedereen die onze accommodatie betreed er een leuke tijd van maken. Hiervoor zijn een aantal reglementen opgesteld welke jullie in het menu reglementen kunnen vinden. Deze zijn opgesteld voor de wedstrijden die wij bij de Model Auto Club Heemstede houden, maar gelden ook bij het vrij rijden en voor onze gastrijders.

Ervaren rijders en racers onder ons weten allemaal hoe snel onze modelauto’s gaan, maar toch gaat het het vaak genoeg (bijna) fout. Dat zijn momenten waarop het niet fout had hoeven gaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar onnodige ongelukjes zijn vrij eenvoudig te voorkomen. Het scheelt enorm veel fysiek en financieel leed als we allemaal weer even op scherp staan. We racen allemaal met dure automodellen en dat moeten we respecteren. Hieronder staan een aantal richtlijnen die we onder de aandacht van iedereen willen brengen, die onze accommodatie betreedt:

-Kom je met je auto stil te staan of je auto is nog uit balans en je ziet dat je deze niet op tijd kan corrigeren, communiceer met de andere rijders op de stelling. Geef direct aan waar de auto stilstaat of waar het fout dreigt te gaan en doe dit luid en duidelijk.
-Geef duidelijk aan wanneer de baan weer vrij is.
-Kijk uit waar je met je auto (bewust) stil gaat staan. Doe dit niet in de buurt van de ideale lijn. Sterker nog, doe dit absoluut niet waar eventueel een auto kan komen. Doe dit alleen op logische en verwachte plekken op de baan. Dit voorkomt aanrijdingen en schrikmomenten.
-Pas op met de doorsteekstukken. Steek niet zomaar blind over met je auto en kijk naar de auto’s die naderen. Kies een juist moment met oversteken, zodat niemand er last van heeft of risico loopt.
-Ga niet onnodig (lang) op de baan/gras staan.
-Wanneer je je auto wilt ophalen van de baan, omdat je om wat voor reden dan ook ben gestrand, laat eerst weten aan de rijders op de stelling dat er een auto stilstaat. Haal vervolgens je auto op in een soepel tempo, zodat de baan weer zo snel mogelijk vrij is.
-Kijk uit met oversteken van de baan! Doe dit niet op je gemakje, maar realiseer dat het een racecircuit is. Houd hier dan ook rekening mee en kijk voortdurend waar je loopt en waar het verkeer vandaan komt. Vooral dat laatste is belangrijk, kijk goed uit naar aankomend verkeer! Steek niet over op gevaarlijke momenten. Indien je nog niet kan oversteken, wacht geduldig en zet vooral niet alvast een voet op de baan. Houd ook rekening mee met het feit dat je mogelijk het zicht hinderlijk belemmert.
-Mensen die slecht ter ter been zijn kunnen altijd een looproute kiezen waarbij ze zo min mogelijk het verkeer op de baan hinderen. Ook is het verstandig om hulpvaardig te zijn bij mensen die minder goed ter been zijn.
-Zet bij voorkeur de zender op de tafel onder de rijdersstelling voordat je je auto van de baan haalt. De zender kan de mobiliteit hinderen en kan ook voor afleiding zorgen tijdens de ‘wandeling’ naar de gestrande auto. De focus moet 100% liggen op veiligheid voor lichaam en modelauto’s.
-Indien je op het gras staat om te coachen of fotograferen of iets dergelijks, denk aan de plekken waar je dit doet. Denk er wederom aan of je voor schrikmomenten kan zorgen of dat je het zicht (deels) belemmert. Houd er ook rekening mee dat het onverstandig is om langdurig in het gras te staan naast de snelle baanstukken, zoals bijvoorbeeld het rechte eind. Zodra een auto (hard) naast de baan raakt, is fysiek letsel niet uit te sluiten en/of een auto die afgeschreven is door de aanrijding. Beide zaken zijn absoluut niet wenselijk en ook hier moeten we een beroep doen op logisch denken en inzicht. Houd hier rekening mee.
-Als je je gestrande auto weer op de baan wil zetten, doe dit op logische en verwachte plekken, bij voorkeur gewoon netjes in de pitsstraat. Dit is de meeste veilige en logische haven.
-Pas op met kinderen op en rond de baan. Vraag je als ouder af of je kind genoeg inzicht heeft in het correct en veilig betreden van de baan. Kinderen onder de 12 zijn per definitie niet toegestaan om een auto te gaan halen!

Al met al, laten we ons gezond verstand even gebruiken, onze alertheid even op peil brengen en respectvol met andermans bezit omgaan. Ongelukken op de baan kunnen voorkomen, alleen kan wel gesteld worden dat het nu te vaak (bijna) misgaat en dat moeten we nu echt zien te vermijden als leden.

Ben je moe of niet alert, vraag je dan af of het verstandig is om je op de baan te begeven. Nogmaals, respecteer andermans vaak kostbare bezit.

Op naar een mooi en veilig raceseizoen!

Bestuur Model Auto Club Heemstede.